Sociale robotica

The Innovation Playground
In 2013/2014 was het moment voor ons team om onze inzichten over de intrede van robots binnen de maatschappij te laten toetsen. Wij waren ons al bewust dat er binnen vijf jaar meer dan 30 à 40 verschillende (sociale) robots op de markt zouden komen. Uit ons haalbaarheidsonderzoek kwam duidelijk naar voren dat we binnen de zorg moesten starten. Wij geloofden in 2014 al dat een sociale robot meer te bieden had dan alleen maar techniek. Binnen onze gezinnen met kinderen ontstond al iets bijzonders tussen een robot en een mens. Het was deze combinatie die ons bracht om op zoek te gaan naar een pionier in de zorg.

Philadelphia zorg

In 2016 werd ons team versterkt door het team van Philadelphia. Zij waren een van de weinige zorgorganisaties met dezelfde visie en het lef om met ons verder te investeren. Vanaf dit moment werd de droom een concreet plan en visie. Hoe mooi zou het zijn als cliënten kunnen kiezen welke sociale robot bij hen past. Dat de verzorgers en ouders deze robots kunnen aansturen zonder enige ICT-kennis. Hier ligt de fundamentele basis van deze innovatie.


Maar een robot inzetten ter ondersteuning van sociale zorg, daar geloofde niet iedereen in, zeker niet in de periode van 2016. Philadelphia startte toen met logeerperiodes. De robot ging logeren bij een cliënt. Deze logeerperiodes toonden aan dat je daadwerkelijk een sociale band kunt krijgen met een robot en dat dit bijdraagt aan de zorg van cliënten. Het sociale robotica-project is het toonaangevende robotica-project binnen Nederland. Mede hierdoor heeft Brandpunt+ 

 een mini documentaire gemaakt van deze bijzonder innovatie.


In de periode van 2016 t/m 2019 hebben we samen met Philadelphia Zorg het fundament gelegd voor een ecosysteem voor sociale robots in de Nederlandse zorg. Hier lag de nadruk op de VG-sector, waarbij we vanaf dag één de insteek hadden dat alles ook beschikbaar zou worden voor de rest van de VG-sector. De eerste stap naar onze Robotics-as-a-Serivce platform was een feit. 



Working on the future with philadelphia

Het beste uit jezelf voor iedereen

Philadelphia ondersteunt door heel Nederland mensen met een beperking en helpt zo iedereen om het beste uit zichzelf te halen. De mensen die bij ons wonen, intensieve zorg krijgen of ambulante begeleiding. De mensen die komen logeren of hun dag zinvol willen invullen en steeds meer talenten ontdekken. Zich zo ontwikkelen of misschien wel leren werken en een baan vinden. Met al die mensen kijken wij graag naar mogelijkheden en naar kansen. 

Sociale onderneming
Nadat we samen de sociale impact echt doorleefden, kwamen we al snel tot de conclusie dat een sociale robot onderdeel zou worden van het primaire zorgproces. Een sociale robot waarbij de sociale klik echt ontstaat, kan niet meer worden weggehaald bij de cliënt. Met dit als uitgangspunt zijn we met een strategisch team aan de slag gegaan met de vraag welke governance-inrichting hier nu het beste bij zou passen, met als doel dat we binnen vijf jaar meer dan 10.000 robots in dienst hebben bij verschillende zorgorganisaties. De uitkomst was een sociale onderneming als gevolg waarbij in 2020 Stichting SaaS for Social Robotics werdt opgericht om deze governance-inrichting te realiseren. 

GGZ Oost Brabant

Onze aanpak is zorgoverstijgend en hierdoor was alleen de VG-sector niet voldoende. Naast de VG-sector willen we graag het GGZ-domein en het VVT-domein ook in kaart brengen, zodat we een zorgoverstijgend ecosysteem kunnen worden. In 2020 was het een feit: GGZ Oost Brabant werd Beta Partner en legde hiermee het fundament voor de GGZ-sector. Samen met een gedreven team binnen GGZ Oost Brabant ontwikkelen we het RaaS-platform verder, zodat ook de GGZ-sector sociale robots kan inzetten bij hun cliënten. Ook hier maken we bijzondere stappen en halen we de media, waarbij onze aanpak wordt vertaald naar bijzondere momenten.

 

Working on the future with ggz oost brabant

Inspirerend doel

Met onze zorgexperts in de hoofdrol zijn wij dé netwerkspeler die gaat voor de mentaal gezondste regio in 2025. Dit streven dient als ons kompas. Hierin zijn onze zorgexperts het kloppend hart. Waarom? Omdat zij de ambitie hebben om het elke dag beter te doen. Zij zijn degenen die het verschil maken in (behandel)relatie met de cliënt, de coachende rol in het netwerk en (wetenschappelijk) onderzoek, dat we ook inzetten om zorg te voorkomen. Dag in, dag uit. De een heeft hierbij direct contact met de cliënt, de ander indirect; als één collectief werken ze vanuit én met de juiste instelling samen aan het herstel van mensen met een mentale kwetsbaarheid.


een impressie


in de media


DE STARTUP

We love social robots!
Wij geloven in een toekomst waarin sociale robots een hulpmiddel en sociale toevoeging kunnen zijn in onze maatschappij. Daarom zijn wij gestart met het creëren van een speciaal robotplatform. Hiermee kunnen in de toekomst diverse organisaties uit de zorg, overheid, retail, horeca en zakelijke dienstverlening zelf eenvoudig aan de slag met het programmeren van hun sociale robots.


contact

We komen graag met iedereen in contact die ook een stap wilt maken in de toekomst.
Maar ook gewoon omdat je een vraag of opmerking hebt over onze projecten.
Vul onderstaand formulier is als we je ergens mee kunnen helpen en/of je een vraag hebt aan ons. 

Wij nemen dan contact met je op.